Over het hoofdredacteurschap van Ode

Ganzenveer interview

 

Wat was jouw eerste baan in de journalistiek?

Stagiair op de economieredactie van NRC Handelsblad in februari 1991.

 

Waarom heb jij destijds voor de journalistiek gekozen?

Een mengsel van liefde voor taal en schrijven en de romantiek van speurneushelden Woodward en Bernstein en correspondenten in verre landen.

 

Hoe zou je jouw stijl als hoofdredacteur beschrijven?

Aanvoerder van het voetbalteam, die zorgt dat er attractief wordt gespeeld zodat de mensen terug blijven komen naar het stadion en steeds meer vrienden meenemen.

 

Wat is jouw grondregel, jouw onwankelbaar principe?

Ik ben niet zo van de principes, maar ik geloof erg in wat zuster Klivia altijd zong: doe wat je ‘t liefste doet!

 

Wat is/was jouw mooiste hoofdredacteur-moment?

In Stockholm werd ik vorig voorjaar na een klimaatsymposium door Ivo Opstelten voorgesteld aan Bill Clinton en mocht met hem op de foto. Ik gaf hem een Ode en hij begon plotseling heel enthousiast te vertellen dat hij dit blad kende, dat hij het geweldig vond dat we de positieve verhalen een podium geven. Hij hield niet op met loftuitingen en zei toen ook nog, zoals alleen Amerikanen dat kunnen: Max, I want to subscribe to Ode. Hij gaf me z’n kaartje en is sindsdien een trouwe Ode-lezer. En hij ging enthousiast met ons op de foto, met de Ode voor zijn buik. Wij stonden er als stralende wethouders Hekking naast.

 

 

Welke kant van het hoofdredacteurschap vind je de aardigste?

De internationale kant. Klein als we zijn, hebben we een kantoor in San Francisco voor onze internationale editie. Ik ga daar een paar keer per jaar naartoe voor overleg met de collega’s. Het is mooi om te zien hoe de wereld in San Francisco een half jaartje voorloopt. Dat is ideaal voor een blad als Ode dat ook trendsettend is.

 

Wie is in jouw vak de beste?

James Geary, oud-hoofdredacteur van Time.

 

Op welke prestatie ben je trots?

De groei van de Ode-community, zowel rond het blad als de website, maar ook aan de kant van de adverteerder is in groeiende mate sprake van een echte band omdat we meer doen dan alleen een advertentie plaatsen. Ode heeft veel warme relaties.

 

Aan welke onderdelen van het hoofdredacteurschap heb je echt een hekel?

Ik doe niet zoveel waar ik een hekel aan heb. Als ik me erger is het aan de neiging van collega’s tijdens debatten of gesprekken om altijd weer te kijken naar wat er fout gaat in de wereld.

 

Wat is jouw grootste blunder geweest?

Ik leerde al jong om teleurstellingen met opgewektheid te verwerken. Dat lukt nog steeds redelijk goed en dan blijk je ook bij zo’n vraag zelfs na lang denken niet op een antwoord te kunnen komen.

 

Wat wil je absoluut nog bereiken/realiseren?

Ode TV: een televisie-variant van het tijdschrift waarin we de mensen en ideeën die de wereld veranderen opzoeken en spreken.

 

Wie zou je graag nog eens interviewen?

Robert Redford, acteur, regisseur en wereldverbeteraar, maar ook het gezicht van Woodward in All the President’s Men.
En, iets minder bekend: Thijs Kwakkernaat, (oud-speler van Excelsior), samen met Henk Hofland.

 

Wat raad je jonge redacteuren aan die aan het begin van hun carrière staan?

Bedenk wat je het allerliefst in het vak zou willen doen en wanneer je daar zou willen zijn. Haal die streefdatum vervolgens vijf jaar naar voren en ga het doen.

 

Als je geen hoofdredacteur was, wat zou je dan willen zijn?

Dan zou ik met een gitaar en zelf geschreven liedjes door het land willen trekken, een mix van Bram Vermeulen, Stef Bos en Acda en De Munnik.

 

Wie is jouw favoriete schrijver/journalist?

De beste journalist van Nederland vind ik al jaren Marc Chavannes: haarscherp, toegankelijk en origineel in zijn analyses. En een prachtige pen.
Jaap Scholten vind ik een prachtige schrijver die ook mooie, journalistieke reportages kan maken, voor NRC en ook voor Ode. Hij is de F. Springer van mijn generatie: stilist met humor en een schitterend beschouwend oog.

 

Aan welke collega-hoofdredacteur wil je de ganzenveer doorgeven?

Rik Rensen, hoofdredacteur van de Wereldomroep