Over de kracht van goed nieuws

Artikel in de Libelle

Als het om nieuws gaat, draait u geregeld door. Pak de krant van vandaag er maar eens bij en tel hoeveel berichten er op de voorpagina staan die gaan over iets positiefs. Of luister naar het radionieuws en turf hoe vaak er een onderwerp voorbijkomt dat inspireert. En doe diezelfde test ook meteen even bij het journaal op televisie en kijk naar de verhouding goed nieuws-slecht nieuws.

Slecht nieuws, beste wereld, lijkt iets waarin u excelleert. Wie het nieuws op de voet volgt, mag zich zorgen maken over u. En u zult het met me eens zijn dat dat volkomen onterecht is. Want het gaat veel beter met u dan de meeste berichten veronderstellen. Er is veel nieuws dat optimistisch stemt en inspireert, maar waarom zien en lezen we dat toch zo zelden?

Goed nieuws is volgens een wonderlijke journalistieke wet heel vaak geen nieuws. Oorlog zorgt voor krantenkoppen, vrede niet. Als je er even over nadenkt, bevat je het nauwelijks, maar toch is het zo. En als er goed nieuws is, draaien journalisten dat vaak toch weer om naar slecht nieuws. Hetzelfde nieuws, maar een andere, negatievere connotatie.

Journalisten liggen als waakhonden der democratie op de loer om rampen, mislukkingen en falen te verslaan. En begrijp me goed: daar is op zich niets mis mee. De macht moet gecontroleerd worden. Maar het probleem is dat de verhouding zoek is. De berichtgeving in de traditionele media wordt volledig gedomineerd door slecht nieuws. En vaak is dat ook nog eens nieuws dat we helemaal niet hoeven te weten. In Kenia rijdt een bus het ravijn in. In de Filippijnen zinkt een volgeladen veerboot. In Kansas heeft een seriemoordenaar acht vrouwen verkracht en vermoord. Het is allemaal ver weg voor een Nederlandse krantenlezer, er is niemand bij betrokken die ik ken, ik word er bepaald niet vrolijk van, ik kan er niets mee en eigenlijk wil ik het dus allemaal niet weten.

Geef mij goed nieuws, wereld! Laten we daar samen wat aan gaan doen. Het professionele wantrouwen van de pers moet behouden blijven, maar journalisten zouden wat vaker positiever over u moeten gaan schrijven. Inspirerende journalistiek wakkert creativiteit van mensen aan om oplossingen te bedenken voor de problemen in de wereld. Een optimistisch geluid helpt de wereld vooruit en zorgt ervoor dat u van het nieuws wat minder vaak doordraait.

Ik hoop snel weer iets goeds over u te lezen – en te schrijven.

Met warme groet,

Max Christern, Hoofdredacteur Ode